donderdag 7 december
5°C
0 km

Minder vrachtwagens op de weg door treinverbinding Gent-Piadena

Maandag 13 juni gaat de geschiedenisboeken in als een belangrijke dag voor North Sea Port.  De haven van Gent is voortaan rechtsreeks bereikbaar vanuit het Italiaanse Piadena en omgekeerd.

De vraag naar groen transport en minder vrachtwagens op de weg klinkt steeds luider.  En daar wil North Sea Port nu iets aan doen. Samen met Linea en Interface Terminal Gent heeft de haven vandaag een nieuwe treinverbinding ingehuldigd. Die zal jaarlijks 15.000 vrachtwagenritten vervangen en zo 9.000 ton CO2 minder uitstoten.

Europese hub 

Vijf keer per week zal er vanuit de Terminal op het Kluizendok een intermodale trein vertrekken richting Italië.  Gent bouwt zo zijn belang als Europese hub voor de expansie van het netwerk uit. De nieuwe lijn is aan aanvulling op de reeds bestaande lijn tussen Gent en Segrate. Die is nu al goed voor 10.000 vrachtwagenritten minder dan normaal. Piadena is ook economisch interessant, want de gemeente ligt in de nabijheid van de belangrijke steden Verona, Milaan en Bologna. En dat is hoogst interessant voor cargotransport.