zaterdag 2 december
1°C
0 km

Merelbeekse korpschef schrijft open brief na rellen in Brussel: "Hoe lang gaan wij dit als politieambtenaren nog tolereren?"

De korpschef van de lokale politie Regio Rhode & Schelde, Yves Asselman, heeft een open brief geschreven. Hij doet dit naar aanleiding van de uit de hand gelopen betoging in Brussel, nu zondag, waarbij verschillende politiemensen gewond raakten.

"Beste allen, Voor het eerst in mijn loopbaan voel ik de absolute noodzaak om eventjes aan de alarmbel te trekken. Na bijna 43 jaar ervaring bij de politie, zie ik een evolutie die me echt verontrust en zelfs bang maakt." Zo begint de open brief van Yves Asselman. Asselman is korpschef bij de lokale politie Regio Rhode & Schelde en was zelf niet aanwezig op de betoging zondag in Brussel.

"Politiemensen kwaadwillig en opzettelijk verwonden"
Toch is hij geraakt door het geweldadig gedrag van sommige betogers. "Het is overduidelijk dat het voor een klein deel van de betogers louter om een kwaadwillige samenscholing gaat met als enige intentie een georganiseerde agressie naar de politie en vernielingszucht naar de eigendom van derden. Dezelfde minderheid eigent zich het recht toe om alle middelen in te zetten om politiemensen kwaadwillig en opzettelijk te verwonden met zelfs reëel risico voor het leven van de ordehandhavers."

Geen respect
Asselman vindt dat er geen respect meer is voor elke vorm van gezag en voor de dragers van een uniform. Zo ontstaat er volgens hem een gevaar tot gewenning voor agressievertoon tegenover politiemensen op het terrein. "Vraag is, hoe lang wij dit als politieambtenaren nog kunnen tolereren?" vervolgt Asselman in zijn brief. "Gaan wij als leidinggevenden stilzwijgend toezien hoe onze politiemensen telkens meer moeten incasseren, fysiek maar vooral mentaal?"

Beperkende maatregelen
Als korpschef maakt hij zich zorgen over de politiemensen ter plaatse. Hij vraagt zich af of we niet moeten overwegen om enkele beperkende maatregelen op te leggen om geweld zoals zondag in de toekomst te vermijden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat onze beleidsverantwoordelijken er alles aan doen om dit fenomeen effectief en efficiënt aan te pakken. Dit geeft me hoop, in het bijzonder voor de jonge generatie van politiemensen maar tegelijkertijd voor onze democratische samenleving."