woensdag 28 september
14°C
1 km

Meetjeslandse burgemeesters vragen palliatieve eenheid in AZ Alma

Na tien jaar is er nog steeds geen palliatieve eenheid in het AZ Alma in Eeklo. Het dossier blijft aanslepen, terwijl de vraag heel groot is.

Nochtans staat op de vijfde verdieping een afdeling leeg, bij de bouw van het ziekenhuis voorzien voor de palliatieve zorgen. Daarom scharen nu ook alle Meetjeslandse burgemeesters zich achter het ziekenhuis, en sturen ze samen een brief naar de Vlaamse en federale ministers van Volksgezondheidministers Frank Vandenbroucke en Hilde Crevits.

En dat terwijl de vraag hier in Eeklo en bij uitbreiding het hele Meetjesland, net zo groot is. En dus zetten alle tien burgemeesters zich als een blok achter het AZ Alma. Vanmorgen ondertekenden ze een brief die naar de federale en Vlaamse ministers voor Volksgezondheid gaat, Frank Vandenbroucke en Hilde Crevits. Hun inwoners krijgen in Eeklo natuurlijk wel palliatieve zorgen, maar dat is niet hetzelfde als op een palliatieve eenheid.

Er is dus veel meer tijd om het levenseinde zo mooi en aangenaam mogelijk te maken. Wie vandaag wordt verwezen naar een ander ziekenhuis, moet dik 20 kilometer verderop zijn, in Brugge of in Gent. Want daar zijn dan wel palliatieve bedden voorzien.

 

AZ Alma hoopt nu dat de ministers het dossier opnieuw willen bekijken en er een politieke doorbraak komt. Als het ziekenhuis de vergunning krijgt, kan de palliatieve eenheid al op enkele maanden opgestart worden.

In de brief vragen de tien Meetjeslandse burgemeester om het dossier rond de palliatieve eenheid in AZ Alma te herbekijken. Een dossier dat al meer dan een decennium muurvast zit. De burgemeesters hopen met de collectieve steun dat er toch schot in de zaak komt. Ze klinken alleszins positief over de zes palliatieve bedden.