vrijdag 1 maart
9°C
82 km

Maldegem slachtoffer van cyberaanval

De gemeente Maldegem werd vorige maand slachtoffer van een cyberaanval. De daders kwamen in bezit van heel wat persoonsgegevens en eisten losgeld. De gemeente heeft beslist om niet op die eis in te gaan. Als gevolg daarvan zijn er heel wat persoonsgegevens op het internet terecht gekomen. Het gemeentebestuur roept de inwoners van Maldegem op om voorzichtig om te springen met mails die ze ontvangen en extra alert te zijn voor phishing.

De gegevens waarover het gaat zijn afkomstig van het OCMW. Het betreft persoonsgegevens van mensen die ooit een vraag gesteld hebben aan het OCMW, een premie hebben aangevraagd of voor een andere reden hun gegevens daar achter lieten. Het gemeentenestuur roept op om extra oplettend te zijn voor phising. Als er mails komen van de gemeente met vreemde e-mailadressen, rekeningnummers die gewijzigd zijn of andere zaken van Maldegem moet je goed in de gaten houden. Als je denkt toch slachtoffer te zijn geworden, kan je contact opnemen met de gemeente.

Annelies Lammertyn (CD&V), schepen van ICT Maldegem: "Het is zo, als er vragen zijn, dan kunnen ze bellen naar een centraal nummer of ze kunnen ook mailen. Ze zullen zich wel moeten identificeren. De mensen aan de lijn zullen dan de nodige stappen zetten, de nodige identificatie, om dan alle gegevens voor deze mensen door te spelen en ook de nodige vragen te beantwoorden. We hebben ons als gemeente daartoe de afgelopen weken op georganiseerd".