Maak van het Godshuis geen asielcentrum

In Sint-Laureins zijn zaterdagmiddag een paar honderd mensen samengekomen op vraag van de gemeente om duidelijk te maken dat het plan om 240 asielzoekers op te vangen in het Godshuis geen goed idee is. Ze maakten een menselijke ketting rond het gebouw. 

De landelijke gemeente Sint-Laureins is in paniek. De huidige eigenaar van het Godshuis zou het pand aangeboden hebben aan Fedasil en Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi. Die zouden er 240 asielzoekers kunnen in opvangen. Voor de gemeente, die niet betrokken is bij die plannen, een stap te ver. 

Franki Van de Moere (Samen Anders), burgemeester Sint-Laureins:  “Onze gemeente wil wel bijdragen tot het opvangen van asielzoekers, maar dat moet gebeuren in een evenwicht met het aantal inwoners. En het Godshuis is hiervoor niet geschikt”

Gemeente niet voorzien

De mensen die zaterdag aanwezig waren vinden dat Sint-Laureins  niet voorzien is op zo’n aantal asielzoekers. Een mening die ze delen met het gemeentebestuur. Er zijn in de gemeente nauwelijks faciliteiten en het gebouw is bovendien allesbehalve klaar om die mensen op te vangen. Alle nutsvoorzieningen werden door de vorige eigenaar verwijderd. Daarom deze menselijke ketting rond het historische gebouw. De inwoners uit Sint-Laureins willen hier geen groot asielcentrum, maar zeggen wel dat ze niet tegen de opvang van asielzoekers zijn. In het verleden woonden al enkele asielzoekers in de gemeente. Maar dan wel veel kleinschaliger. 

Nog geen beslissing

De Staatssecretaris werd tijdens de commissie Binnenlandse Zaken geïnterpelleerd over het Godshuis. Daar liet hij weten dat Sint-Laureins een optie is, maar dat er nog niets beslist is, ook niet over wie er eventueel naar Sint-Laureins zou komen. Sammy Mahdi begrijpt dan ook de ongerustheid van de bevolking. Hij wil die later met een degelijke communicatie beantwoorden.