donderdag 25 april
10°C
17 km

Leerlingen van Het Spectrum worden 'taalhulp'

Negen leerlingen van Het Spectrum in Gent mogen zich vanaf vandaag officieel Taalhulp noemen. Het gaat om leerlingen met een migratie-achtergrond die de school gaan helpen door te tolken. Tijdens informele momenten, zoals op opendeurdagen, zullen zij nieuwe leerlingen en hun ouders bijstaan door de gesprekken te vertalen. Ze hebben daarvoor een opleiding gevolgd en vandaag kregen ze hun attest.  

De opleiding Taalhulp was een extra opleiding bovenop de normale opleiding. Het Spectrum wil de meertaligheid van hun leerlingen uitspelen op de informele momenten van de school zoals bv. de opendeurdag of het schoolfeest.. Daar zullen de negen Taalhulpen kunnen tolken. Hun motivatie halen ze uit de eigen ervaring. Zij hadden in het begin van hun verblijf op Het Spectrum ook hulp nodig zegt Taghrid Aklofee, een nieuwe Taalhulp met Syrische roots: "Ik ben zelf ex-OKAN leerling, in het begin had ik ook problemen met Nederlands enzo. Ik had altijd iemand nodig om mij te helpen, want ik verstond er niets van. Daarom heb ik gekozen om mensen te helpen. Zeker buitenlanders helpen met hun taal enzo". 

Eerste Vlaamse taalhulpen 

De negen geslaagde leerlingen zijn meteen een primeur voor Vlaanderen. Het is nu aan hen om de moeilijke schooltermen als "grafische vormgeving" of "labowerk" te gaan vertalen naar het Turks, Urdu of Punjabi. Volgens Het Spectrum een meerwaarde voor de school en de leerling zegt Sophie Ghys, de coördinator Talenbeleid van Het Spectrum Gent: "Jongeren met een migratie-achtergrond hebben nu de kans om te tonen dat zij heel veel talen kunnen en dat ze heel veel competenties hebben. En vandaar willen we aantonen dat leerlingen die zoveel talen spreken, dat ze die tolk-competenties - wat ze tussen de lijnen door al doen met hun ouders - gaan erkennen als vaardigheden".