Leerlingen secundair onderwijs Gent krijgen omstaandertraining

In Gent zullen nog voor de zomervakantie al zo’n 1500 Gentenaars een omstaandertraining gekregen hebben. In zo’n training leren ze hoe ze gepast kunnen reageren als ze geconfronteerd worden met racisme, discriminatie, intimidatie of haatspraak.

De omstaandertrainingen lopen al sinds eind vorig jaar. Heel wat stadsmedewerkers, horecamensen en leerkrachten hebben ze gevolgd. En vanaf vandaag krijgen ook leerlingen uit het vijfde en zesde jaar middelbaar onderwijs zo’n training. In acht scholen vinden twaalf trainingen plaats, de sessies duren telkens anderhalf uur.  

De trainingen worden gegeven door In-Gent, het integratie- en inburgeringskantoor van de stad. En intussen hebben ook al zes stadsmedewerkers een opleiding gekregen om zelf de trainingen te geven.  

Astrid De Bruycker (Vooruit), schepen van Gelijke Kansen:

”Door te reageren op ongepast gedrag, wat je kan leren in onze omstaandertrainingen, trekken we collectief de grens. We zijn met steeds meer om dat te doen. We worden al vaak gecontacteerd door andere lokale besturen, bedrijven en organisaties met vragen om omstaandertrainingen. Door hen op weg te helpen, zetten we stappen naar een gelijke samenleving waar iedereen zich overal op z’n gemak voelt.”