zaterdag 2 december
1°C
7 km

Lam Gods komt tot leven in bezoekerscentrum Sint-Baafskathedraal

De werken in en rond de Sint-Baafskathedraal gaan een laatste fase in maar de restauratie van de crypte van de Kathedraal is afgerond. Daar zal het Lam Gods binnenkort digitaal tot leven komen via augmented reality.

Vanaf vandaag kan je op de website van de kathedraal tickets kopen om het vernieuwde bezoekerscentrum te bezoeken. Door de huidige coronamaatregelen gaan de deuren er wal pas vanaf 1 mei open.

“Voor Vlaanderen zijn de Sint-Baafskathedraal en het Lam Gods van onschatbare waarde. Ze tonen de rijkdom van de Vlaamse cultuur en geschiedenis. Voor Gent en de hele regio zullen deze nieuwe beleving van het Lam Gods en het bezoekerscentrum een enorme aantrekkingspool zijn voor toeristen. Vorig jaar kwamen hier 1 miljoen mensen op bezoek. Na corona zal dit complex helpen de toeristen terug naar Vlaanderen te lokken.” zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele.

Er is getwijfeld aan het project
Ook de rector van de Sint-Baafskathedraal Ludo Collin kijkt uit naar de opening van het bezoekerscentrum. Hij noemt het een project waar vele mensen, inclusief hijzelf, ooit aan getwijfeld hebben, maar waarin ze zijn blijven geloven. "Gent, de Sint-Baafskathedraal, het Lam Godsretabel verdienen het beste. We brengen effectief de kathedraal en het Lam Gods in de 21ste eeuw. Dan past alleen grote dankbaarheid aan de ministers van onroerend erfgoed en toerisme, aan de provincie als voogdijoverheid van de kathedraal, aan mijn collega’s in de kerkfabriek en vooral aan allen die op heel concrete wijze dit project hebben gesteund en gerealiseerd: architect, aannemer en onderaannemers. Gemakkelijk was het hoe dan ook niet. Discussies waren nooit ver weg. En dan kwam er nog eens corona… Maar nu we in rechte lijn naar de realisatie gaan, ben ik ervan overtuigd dat we samen fier kunnen zijn en dat we zovele mensen, van waar ook ter wereld, een unieke ervaring zullen kunnen bezorgen.”