dinsdag 18 juni
19°C
0 km

Lachende Kakskes tegen darmkanker

Bij verschillende bakkers kan je vanaf vandaag `Lachende Kakjes` kopen, dat zijn gebakjes die de strijd tegen darmkanker onder de aandacht brengen zetten. Want de maand maart is de internationale darmkankermaand. Met deze ludieke en vooral smakelijke actie willen de bakkers hun steentje bijdragen bij de preventie van darmkanker en de klanten oproepen om zich te laten testen. Wij gingen langs bij bakker Patrick en Butch in Ronse en mochten de making off van het lachende kakje meemaken.

Butch Baguet, bakker: "Bij ons is dat eigenlijk een boule de berlin met chocoladecreme onder het motto darmkanker is geen bullshit, dus wij verkopen zo een lachend kakje dat is eigenlijk een boule de berlin met chocoladecreme met een lachend gezichtje daarboven, en we verkopen dat hier in de bakkerij aan 2.30 per stuk en daarvan gaat 50 cent naar het goede doel van Stop Darmkanker vzw voor preventie van darmkanker van dokter Luc Colemont".

Verschillende bakkers in ons land hebben ze sinds vandaag weer in de toonbanken liggen, de lachende kakjes ten voordele van de vzw Stop Darmkanker. Hoe de smakelijke gebakjes precies gemaakt zijn, dat maakt elke bakker voor zichzelf uit, maar het uitzicht van de opmerkelijke patisserie laat weinig aan de verbeelding over. De ludieke actie wordt dit jaar al voor de vijfde keer georganiseerd, en `t moet de klanten vooral sensibiliseren, want darmkanker treft jaarlijks zo`n 5000 Belgen.

Caroline Beyls, Gastro-enterologie AZ Oudenaarde: "Wij zien dat 1 op 20 van de patienten ooit te maken krijgt met darmkanker dat is heel veel. Maar het is ook zo dat we zien dat de incidentiestijgt, maar ook de leeftijd waarop de mensen darmkanker krijgen dat die steeds lager ligt. Vandaar dat wij dus ook oproepen om zeker mee te doen aan het bevolkingsonderzoek, omdat die test ons in staat stelt om vroegtijdig darmkanker vast te stellen want hoe vroeger je erbij bent hoe sneller je de tumor kan behandelen.