Laatste schoenmaker van Lochristi sluit de deuren

Pieter Waldack begint morgen aan z`n laatste dag als schoenmaker, een ambacht dat hij 36 jaar lang heeft beoefend. Maar morgenavond sluit Pieter de deur van `t Schoenlappertje dus definitief achter zich. En daarmee verdwijnt meteen ook een erg gekend en geliefd figuur uit de gemeente, want Pieter ruilt Lochristi in voor het stadsleven in Gent.

Pieter Waldack is aan z`n laatste rondjes schoenlappen bezig. De schoenmaker uit Lochristi herstelde 36 jaar lang schoenen rechttegenover het gemeentehuis. Maar morgen is z`n laatste werkdag, en daarmee verdwijnt ook de laatste schoenmaker uit het dorp, een uitstervend beroep. Pieter leerde 36 jaar geleden de stiel kennen door z`n vader, die ook schoenmaker was. Maar de tijden zijn veranderd, en vooral dan het soort schoenen dat we vandaag de dag dragen.

Pieter Waldackt, schoenmaker: "Vroeger als je naar een restaurant ging, als klant was dat dan weer anders he. Het meisje dat je bediende, als ze ooit zou gedurfd hebben dan zou ze meteen naar huis mogen gaan om andere schoenen aan te doen. En nu word je bijna bediend door iemand met sneakers aan in een sterrenrestaurant, dat mag allemaal wel gemakkelijk lopen, maar dat verslijt dus niet he"

Toen Pieter een aantal jaar geleden z`n inkomsten uit de schoenmakerij langzaam maar zeker zag slinken, besloot hij het roer om te draaien en een tweede zaak in de schoenmakerij op te richten, een handeltje in Spaanse producten. Een niet zo voor de hand liggende combinatie, maar `t Schoenlappertje in Lochristi is wellicht de enige schoenmaker in het land waar de olijven en de flessen cava vlak naast de schoensmeer liggen. 

`t Mag duidelijk zijn dat Lochristi naast de allerlaatste schoenmaker ook een erg geliefd dorpsfiguur kwijt is. Na de sluiting trekt Pieter naar Gent.