zaterdag 15 juni
18°C
10 km

Kunst als eerbetoon aan de seingevers en de politie

Op de Wolvenberg in Oudenaarde prijkt er sinds vandaag een verftekening van een seingever. Het is een actie van de stad Oudenaarde en de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Ze willen tijdens de Ronde van Vlaanderen komende zondag de seingevers en de politiemensen in de kijker zetten, want zonder hen zou er geen koers kunnen gereden worden. 

De bekendste seingever van ons land Lucien De Schepper helpt mee aan een gigantische verftekening op de Wolvenberg in Oudenaarde. Nu kan je het nog niet echt zien, maar het is de bedoeling dat dit een seingever wordt. Het is een idee van de gouverneur en de stad Oudenaarde om meer aandacht en waardering te vragen voor de seingevers en de politie. 

Lucien De Schepper - al 65 jaar seingever: "Awel, ik vind dat eigenlijk broodnodig, het respect voor de signaalgever en de politiemensen is broodnodig. De agressie stijgt en stijgt ieder jaar, ook al worden er opmerkingen over gemaakt. Wij proberen dat altijd in de goede zin van het woord te zeggen tegen de mensen dat ze de weg moeten vrijhouden voor de renners, want het is hun dagtaak, het is hun werk en de mensen die moeten op het voetpad staan. Op de beklimmingen wordt de weg bijna zo smal dat de renners niet meer doorkunnen en dat is eigenlijk toch wel wat van het goede te veel".

Carina Van Cauter - gouverneur Oost-Vlaanderen: "Eigenlijk moet ik zeggen dat onze supporters wereldklasse hebben en dat zie je ook. Jaar in, jaar uit zijn er weinig incidenten. Maar we merken dat elk jaar dat er pretbedervers zijn op het terrein. En zij leven de instructies van politie en signaalgevers niet na en dat brengt renners en toeschouwers in gevaar en dat willen we koste wat het kost vermijden en vandaar deze bergen respect voor de signaalgevers en de politie".

Het is een huzarenstukje om zo'n tekening aan te brengen. Alles moet stap voor stap gebeuren en met de nodige precisie. Om 8 uur vanmorgen zijn ze er aan begonnen. En na bijna 7 uur werken is de tekening van de signaalgever klaar. Maar daarmee zit het werk er nog niet op. Later deze week komt er ook nog een afbeelding van een politievrouw op de Wolvenberg.