Komt dat zien! Komt dat zien! Historische kermisaffiches op rondreis door het Meetjesland

Zaterdag start de expo 'Komt dat zien! Komt dat zien!', waarbij historische kermisaffiches uit het Meetjesland worden tentoongesteld. De expo start in Lembeke, maar zal daarna ook langs andere locaties in het Meetjesland reizen.

Het Meetjesland heeft een rijke geschiedenis aan kermissen. De Meetjeslandse archieven bevatten dan ook meer dan 600 historische kermisaffiches. Het bracht de Erfgoedcel en de vzw Welzijnsband Meetjesland op het idee om een expo te organiseren met oude kermisaffiches.

Zuurvrij verpakt
Die affiches werden doorheen de jaren opgehangen om de kermis in de gemeente aan te kondigen. De oudste affiche in het archief dateert van eind 19de eeuw. Elke affiche uit het archief werd gedigitaliseerd, geregistreerd en zuurvrij verpakt. Het hele proces nam enkele maanden in beslag. 

12 reproducties
Vanaf dit weekend zijn een deel van die affiches te bewonderen in BarToutCourt in Lembeke (Kaprijke). Naast 12 reproducties, zullen via een scherm ook nog 47 andere affiches te zien zijn. De expo blijft twee weekends in Lembeke, daarna reist ze, in een andere samenstelling, door naar een andere Meetjeslandse gemeente. Die zal binnenkort bekendgemaakt worden via uitinhetmeetjesland.be.