Kerk in Eeklo wordt buitenschoolse kinderopvang

De ontwijde Sint-Jozefkerk in Eeklo doet sinds kort dienst als buitenschoolse kinderopvang '@bij'. “Het resultaat mag gezien worden, een parel van een kinderopvang, met zekerheid de mooiste van Vlaanderen”, aldus schepen Ann Van den Driessche.

In 2017 schreef de stad Eeklo een wedstrijd uit om de Sint-Jozefkerk te laten ombouwen tot kinderopvang. Het Gentse Denc!-Studio kwam als winnaar uit de bus en mocht aan de ontwerpen beginnen.

Voldoet aan hedendaagse normen

Denc!-Studio koos ervoor om geen al te grote en dure ingrepen te doen aan de kerk. "We zijn slechts ‘te gast’”, zegt Bart Cobbaert, zaakvoerder van Denc!-Studio. Zo bleven de hellende vloer en betonnen zitbanken behouden. Ter creatie van de nieuwe leef- en bewegingsvloeren werden de betonnen banken afgedekt met een houten structuur, die ten allen tijde terug kan worden weggenomen.  “We bouwen in het bestaande gebouw als het ware een fors meubel. De ruwbouw is, op twee plaatsen na, niet aangepast", zegt Cobbaert.

De herbestemming bracht heel wat uitdagingen met zich mee. Zo dienen kinderdagverblijven te voldoen aan verschillende eisen waaronder hogere temperaturen, voldoende ventilatie en lichtniveaus. Daarnaast onderschreef de stad Eeklo het burgemeestersconvenant en beloofde het hiermee 40% minder broeikasgassen uit te stoten tegen 2030. Het wedstrijdbestek stelde die doelstelling nog zo’n 10 jaar scherper. De verbouwing moest nu al voldoen aan die voorwaarden.