woensdag 24 april
9°C
3 km

Kan Living Lab helpen bij het tekort aan woningen?

Vlaanderen heeft snel nood aan nieuwe en duurzame woningen. Op de Technologiecampus in Gent sloegen onderzoekers van de KU Leuven en enkele bedrijven de handen in elkaar voor een nieuw bouwproject. Ze willen zo de transitie naar snel en duurzaam bouwen mogelijk maken. Begin februari is gestart met de bouw van een circulaire woning, en vandaag is het afgewerkte gebouw al voorgesteld. Ook Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele wou kennismaken met de woning.

4 dagen. Zo lang heeft het geduurd om een woning in elkaar te zetten. Dat kan omdat er gebruik gemaakt is van een compartimentaire en circulaire manier van bouwen, waarbij de woning opgebouwd is uit verschillende onderdelen die als legoblokjes in elkaar passen. De bouwmethode is onderdeel van een onderzoeksproject van de KU Leuven en maakt het mogelijk om snel gebouwen te monteren of af te breken, en zo op een meer duurzame manier te bouwen. Met deze innovatieve manier van bouwen probeert de KU Leuven tegemoet te komen aan de vele uitdagingen waar de Vlaamse bouwmarkt mee te maken krijgt.

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Wonen : "Eerst en vooral, iedereen heeft een woning nodig, we hebben meer woningen nodig. Ten tweede moeten we zorgen dat die niet te veel plaats innemen, we hebben ruimtegebrek in Vlaanderen. Ten derde moeten die klimaatverantwoordelijk zijn, ze mogen niet te veel druk leggen op het klimaat. Ten vierde moeten we kijken naar de grondstoffen, we moeten ervoor zorgen dat die circulair zijn, herbruikbaar zijn. En ten vijfde, en dat element is de laatste weken nog verergerd, we moeten die snel hebben, het moet snel kunnen gaan. Dit project biedt daar alle antwoorden op.