dinsdag 26 september
23°C
1 km

Jonge Oost-Vlaamse boeren voeren actie: "Willen aandacht voor onze toekomst"

De hele dag voeren jonge land- en tuinbouwers uit de provincie actie. Met de tractor rijden ze in colonne van Lebbeke naar Gent om aandacht te vragen voor hun toekomst, die steeds meer onder druk staat. 

Om 10 uur vanmorgen verzamelden een 20-tal tractoren in Lebbeke. Van daar ging het richting Lokeren, waar nog andere boeren stonden te wachten. Via de N70 en de Dampoort rijden ze dan uiteindelijk verder naar de Brico in Wondelgem. Met hun actie vragen de jonge land- en tuinbouwers aandacht voor hun toekomst, want die staat erg onder druk. 

Te weinig ruimte

Het stikstofdossier zal mogelijk een grote impact hebben op de mogelijkheid om een landbouwbedrijf uit te baten. Het wordt ook alsmaar lastiger om een vergunning te krijgen, waardoor het voor landbouwers moeilijk wordt om te ondernemen. De toegang tot grond wordt ook schaarser, waardoor de boeren te weinig ruimte hebben om hun stiel te beoefenen. 

"Willen boodschap op positieve manier overbrengen"

Jonge boeren vrezen dan ook dat hun toekomst in gevaar is, terwijl ze net erg belangrijk zijn met het oog op de toekomst van ons voedsel en landschap. "Wij kunnen niet zorgen voor heerlijk voedsel en een prachtig landschap als we geen ruimte, perspectief en rechtszekerheid hebben om te kunnen ondernemen" zegt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring. "Wij willen deze boodschap op een positieve manier overbrengen aan regering en de burger”

Actie in alle provincies

Niet alleen in onze provincie wordt actie gevoerd. De hele week al houden de Vlaamse boeren een estafette met hun tractoren. Ze rijden gans Vlaanderen door en geven aan de grens van elke provincie de symbolische stok door aan een nieuwe groep jonge boeren. Morgen eindigt de actie in West-Vlaanderen.