zaterdag 24 februari
8°C
16 km

Inwoners van Kruisem mogen zich uitspreken over de kerken

De gemeente Kruisem lanceert een burgerbevraging over het toekomstige lot van de kerken in de gemeente. Kruisem heeft er negen,  twee daarvan blijven parochiekerk. 

Kerken trekken steeds minder bezoekers. Daarom heeft ook Kruisem een langetermijnvisie uitgewerkt over het toekomstig gebruik van de kerken. De gemeente heeft daarvoor het goedgekeurde kerkenbeleidsplan van Zingem en Kruishoutem een update gegeven. In de meeste van de kerken kan er een nevenbestemming uitgebouwd worden, en daarom doet de gemeente een beroep op de inwoners. Via een burgerbevraging kunnen zij hun ideeën kenbaar maken. 

Joop Verzele (CD&V), burgemeester Kruisem: "Het zal online zijn maar er zal ook een oproep gebeuren via ons infokrantje dat we maandelijks uitgeven. We hebben dat ook gedaan naar aanleiding van onze vorige burgerbevraging in verband met de eventuele fusie. Die zijn volop binnengekomen, dat was een succes van invullen. We willen dat voor een tweede keer toepassen en we gaan dat in de toekomst nog doen."

Drie mogelijkheden

In het plan zijn drie mogelijke bestemmingen uitgewerkt. De kerk kan gewoon parochiekerk blijven. Dat is het geval voor de kerken in Kruishoutem en Zingem. Daarnaast kan een kerk een nevenbestemming krijgen. Dat is de combinatie van kerkelijke erediensten en niet-kerkelijke activiteiten zoals concerten of tentoonstellingen. Die nevenbestemmingen zijn mogelijk in de kerken van Nokere, Lozer, Wannegem, Lede, Huise en Ouwegem (foto). Tot slot is er de herbestemming. Dat wil zeggen dat de kerk een nieuwe eigenaar krijgt en dat die kan doen wat hij wil met de kerk. Een voorbeeld daarvan is de kerk van Marolle. Die krijgt een functie binnen de werking van WZC Vijvens.