vrijdag 1 december
0°C
60 km

Huurprijs voor een studentenkot in Gent moet omlaag

De Gentse studentenraad pleit voor een verplichting van minimaal 80% aan basiskamers bij de bouw van nieuwe studentenhuizen. Met die maatregel hoopt de raad het tekort aan betaalbare studentenkoten op te lossen. De grote vraag naar koten en het beperkte aanbod zorgen voor hoge huurprijzen. Waardoor studeren voor heel wat jongeren zo goed als onbetaalbaar wordt. Alleen door het aantal basiskamers te verhogen, zullen er op termijn voldoende kwalitatieve koten zijn op een beperkte ruimte tegen een aanvaardbare prijs, zegt de raad.

Als student een kot vinden in Gent, het lijkt steeds meer op een onmogelijke opgave. Volgens cijfers van de stad Gent is er een tekort aan studentenkoten voor maar liefst 10.000 studenten, wat maakt dat de huurprijzen van de koten die er wel zijn voor velen intussen onbetaalbaar zijn. De Gentse studentenraad wil datr probleem nu aankaarten en hoopt met een nieuw advies de hoge huurprijzen te kunnen aanpakken.

Nele Van Hoyweghen, Gentse Studentenraad: "Het gaat dus eigenlijk over het grote kotentekort in Gent enerzijds, en anderzijds ook dat door dat grote kotentekort de prijzen van de koten in Gent de pan uit swingen. / Dat is een heel groot probleem omdat er heel veel studenten zijn in Gent die op kot willen gaan, maar dat niet kunnen. En anderzijds heb je ook studenten uit provincies zoals West-Vlaanderen en Limburg die redelijk ver moeten pendelen om aan een universiteit te kunnen studeren. En waar daardoor soms de keuze wordt gemaakt om niet verder te studeren of niet naar een universiteit te gaan, omdat de pendeltijd te lang is".

Meer maatregelen nodig 

De studentenraad heeft nog meer voorstellen klaar om het probleem op te lossen. Zo stellen zij student villages voor. Dat zijn geclusterde studentenhuisvestingen waar er ook ruimte is voor andere voorzieningen, zoals een kleine supermarkt of een wasserette. Daarnaast is er ook een goede verbinding nodig voor het openbaar vervoer en moet 80% van de nieuwe studentenkoten uit basiskamers bestaan. Dat zijn kamers van 12m2.met gedeelde voorzieningen als sanitair en keuken.