maandag 3 oktober
17°C
0 km

Huis van Bouchaute in Lembeke niet langer beschermd?

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heft de bescherming van het Huis van Bouchaute in Lembeke voorlopig op. Er komt nu een openbaar onderzoek om later eventueel de definitieve opheffing op te starten.

Het Huis van Bouchaute is een dorpswoning in het centrum van Lembeke. In het huis was ooit een winkel van schoolgerief gevestigd. Het pand heeft enkele opmerkelijke kenmerken waaronder een winkelpui uit de tweede helft van de 20e eeuw. Het pand maakte ook deel uit van de gevelwand die de geslotenheid van de dorpskom bepaalde. Daardoor was het Huis van Bouchaute een beeldbepalend pand binnen het beschermde dorpsgezicht. Al deze facetten maakten een bescherming mogelijk. De bescherming kwam er in oktober 1986, maar het huis raakte in de loop der jaren gëisoleerd. De omliggende panden en de gevel werden afgebroken en het Huis van Bouchaute raakte in een vervallen toestand.

Openbaar onderzoek 

Het draagvlak voor het behoud van dit pand binnen het beschermde dorpsgezicht is zo goed als weg. Daarom heeft minister Diependaele nu beslist om de bescherming van het Huis van Bouchaute tijdelijk te stoppen. Het gemeentebestuur moet nu een openbaar onderzoek organiseren, en als er geen bezwaren komen is het pand wellicht zijn definitieve bescherming kwijt. Ook die beslissing moet genomen worden door minister Diependaele.