donderdag 18 april
11°C
138 km

Hogeschool Odisee leert kinderen moestuinieren

De Technologiecampus van Hogeschool Odisee in Gent heeft sinds kort een eigen moestuin. In die zogenaamde Experimententuin willen onderzoekers kinderen meer leren over duurzame en gezonde voeding. Ze richten zich vooral tot stadskinderen, want zij weten vaak niet dat de aardappel onder de grond groeit of dat een wortel loof heeft. De onderzoekers hebben daarvoor een heel lessenpakket uitgewerkt dat nu bijna op punt staat.

"We zagen dat er wel al heel wat scholen aan de slag gaan met moestuinen. Maar die sterven vaak een stille dood. Concreet misten leerkrachten lesmateriaal," vertelt Liselotte Van Hevele, een van de initiatiefnemers. "Daarom dat we voor kinderen rond gezonde en duurzame voeding een lessenpakket ontwikkelden om te leren, te experimenteren en te ontdekken."

Van bodemonderzoek tot koken
Een lessenpakket dat ondertussen al een eindje in ontwikkeling is, en nu bijna op punt staat. En daarin zit het complete verhaal, dankzij de combinatie van de verschillende vakgebieden. "Ik denk dat dat ook een van de sterktes is", zegt Brecht Gryson, van De Experimententuin.

"Zo zit er bodemonderzoek is, waarbij de link niet 100 procent gelegd wordt met voeding, maar wel super belangrijk is om die goede voeding te krijgen. En dat totaalpakket van volledig het uiterste: de bodem, zaaien, tot het oogsten en gezond en lekker op het bord."

In totaal nemen 16 Gentse klassen deel aan het project. Acht scholen kregen een eigen moestuin, en acht klassen komen naar de moestuin van Hogeschool Odisee, op de Technologiecampus aan het Rabot.