dinsdag 16 april
9°C
255 km

Hekken worden volop geplaatst aan de Blaarmeersen

In het Gentse recreatiedomein de Blaarmeersen zijn de werken volop aan de gang voor de installatie van het felbesproken hek rond de zwem-en strandzone. Het hek zal er de komende vier jaar blijven staan en moet de amokmakers weghouden tijdens het drukke zwemseizoen. 't Wordt nog een hele klus om de werken tijdig klaar te krijgen, want het hek is ongeveer 700 meter lang, heeft 8 toegangspoorten en het moet tegen 1 mei, de start van zwemseizoen aan de Blaarmeersen, afgewerkt zijn.

De Krekenplas, de zwemzone voor peuters, kleuters en kinderen tot twaalf jaar is al zo goed als helemaal omheind. Maar deze werkmannen hebben nog een ferme kluif aan hun werkje in het recreatiedomein De Blaarmeersen in Gent. De volledige zwem-en strandzone moet afgebakend worden met een hek. En de deadline is strak, want het zwemseizoen in De Blaarmeersen start al over vier weken, op 1 mei. De stad Gent en beheerder Farys laten het hek plaatsen om overlast te helpen vermijden. Want in het verleden kwamen er net iets te vaak amokmakers op bezoek. De voorbije zomers stond er al een tijdelijk hek, maar deze omheining moet er de komende vier zomers blijven staan, tot in 2026.

Sofie Bracke (Open Vld), schepen van Sport Gent: "We hebben inderdaad al een aantal jaren die ervaring, Het grote verschil is dat er nu toch wel een stuk een professionele omheining komt, die we met planten zullen laten begroeien, waardoor het op termijn ook niet echt als een hek zal aanvoelen, maar dat het eigenlijk ook een groene omheining zal zijn van die strandzone, Daar zullen ook poortjes inzitten die we 's morgens vroeg en savonds laat zullen openzetten als er geen redders zijn zodat de Gentenaars die willen komen wandelen in de Blaarmeersen dat die dat ook zullen blijven kunnen doen,  's Morgens en 's avonds maar van zodra er redders zijn, dan gaan die poorten dicht".

De omheining rond de zwem-en strandzone aan de Blaarmeersen is erg omstreden. Veel bezoekers vrezen dat het mooie zicht op de waterplas zal verdwijnen door het hek. Maar de stad Gent en beheer Farys stellen naar eigen zeggen alles in het werk om het hek te voorzien van groene beplanting, waardoor het voor een groot deel 1 moet worden met de omliggende natuur. En buiten het zwemseizoen zou een deel van het hek ook gewoon weggehaald kunnen worden.