maandag 2 oktober
25°C
10 km

Healing the Museum van Grace Ndiritu in SMAK

Vanaf zaterdag kan je in het S.M.A.K. in Gent naar de tentoonstelling "Healing The Museum" van de Brits-Keniaanse kunstenares Grace Ndiritu. De tentoonstelling is een carrièreoverzicht van haar werk van de afgelopen 20 jaar. Ndiritu neemt je mee op een belevingsreis door de verschillende zalen van het museum. Een combinatie van haar eigen werk en werken uit de huiscollectie van het S.M.A.K. 

Grace Ndiritu is niet alleen een beeldend kunstenares, ze is ook een activiste, sjamaan en filmmaker. Haar nieuwste tentoonstelling Healing The Museum maakt deel uit van de gelijknamige tentoontoonstelling tien jaar geleden. De huidige tentoonstelling is een mix van performance, film, textielwerk en collectie-onderzoek. Het project combineert haar eigen werk over de jaren heen met stukken uit de huis-collectie van het S.M.A.K. De kunstenares ging daarvoor in dialoog met elke medewerken van het SMAK om een bredere kijk te hebben op de betekenis en beleving van een museum. 

 

Ann  Hoste, curator S.M.A.K. : "De kunstenaar heeft te tentoonstelling opgevat als een soort reis, een traject. Zij noemt het een spiritual journey. Zij heeft daarvoor ook speciaal een audiogids gemaakt. Zij is sjamaan en zij neemt je eigenlijk mee doorheen de museum zalen zoals je een soort persoonlijk, meditatief traject doorloopt waarbij dat je niet alleen kunst gaat zien en kunst gaat beleven maar waarbij zij je ook helpt om je geest te openen en op andere manieren te kijken en te beleven wat je onderweg tegenkomt". 

Healing The Museum gaat nu zaterdag 1 april van start en loopt nog tien september van dit jaar.