dinsdag 27 september
12°C
149 km

Handelaars blikken tevreden terug op zomersolden

De handelaars blikken tevreden terug op de voorbije zomersolden. Dat blijkt uit een enquete van Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel en ondernemersorganisatie Unizo. Maar de handelaars kijken tegelijkertijd met een bang hart naar het najaar.

Uit de cijfers blijkt dat de zelfstandige modehandelaars tijdens de zomersolden gemiddeld 1 procent minder verkochten dan in juli 2019, de laatste volwaardige soldenperiode voor de coronacrisis. En da's een opsteker voor de handelaars. Het ziet er dus naar uit dat we de coronacrisis stilaan verteerd hebben.

"Twee slechte coronajaren wissen we natuurlijk niet uit in 1 seizoen," zegt Chiel Sterckx van Mode Unie en Unizo Retail. "Maar het stemt ons wel gelukkig dat consumenten terug in volle vrijheid zijn komen shoppen. Het heeft er ook gezorgd dat de hoogzomeritems heel goed over de toonbank zijn gegaan, zeker ook omdat het warm weer was en we terug naar evenementen konden gaan, op reis gaan."

Onverkochte stock
De zomerkoopjes waren dan wel een succes, toch is de zelfstandige modehandelaar voorzichtig positief over de succescijfers. Want heel wat modezaken bleven de voorbije twee jaar met een onverkochte stock achter. En die kledij kan je niet zomaar kwijt tijdens de zomersolden. "Onverkochte stocks hebben natuurlijk een houdbaarheidsdatum, want elk jaar verandert de mode wel", aldus Sterckx. "Er zijn wel basisstuks die meegenomen kunnen worden, maar het grote deel is toch verlieslatend over de voorbije twee jaar. Dit goed seizoen maakt natuurlijk wel iets goed, maar ook niet alles."

Najaar
En dan zijn er ook nog de stijgende energieprijzen en de oorlog in Oekraine die het koopgedrag van de consument beïnvloeden. Het maakt veel klanten onzeker en er wordt dan ook verwacht dat de handelaars dit ook zullen voelen, zeker tijdens de komende wintersolden.