Groene fietsbank in Merelbeke moet verkoeling bieden tijdens hittegolven: "hittebestendig plekje in verharde omgeving"

In Merelbeke is de eerste groene fietsbank van Vlaanderen voorgesteld. Dat is een overdekte fietsenstalling waar je je elektrische fiets kan opladen, maar er is ook verkoelende zitbank bij waar je even kan uitrusten. De bank moet helpen om de hitte in het centrum tegen te gaan. 

We merken het allemaal. Door de klimaatverandering zijn er meer en meer hittegolven. Zeker in de stad kan het echt heet worden. Verharde straten en pleinen absorberen de warmte en houden die langer vast. Daardoor kunnen de stadscentra niet genoeg afkoelen. De groene fietsbanken moeten daar voor een stuk een antwoord op bieden. 

"hittebestendig plekje in verharde omgeving"
De overdekte fietsenstalling bestaat uit een verticale groenwand en een waterbufferend groendak. "Deze fietsbank toont hoe we via innovatie en technologische vernieuwing de inrichting van publieke ruimte in steden en gemeenten kunnen aanpassen aan het veranderde klimaat", vertelt Riet Gillis, gedeputeerde voor Klimaat en Mobiliteit. "Een dergelijk groene oase, hoe beperkt in omvang ook, vormt een hittebestendig plekje in een verharde omgeving."

De groene fietsbank werd ontwikkeld door fabrikant Sioen, specialist in technologische textieltoepassingen, in het kader van een Europees project. "Cool Towns" brengt hittestress in gemeenten in kaart en gaat op zoek naar vernieuwende maatregelen voor klimaatadaptatie. Als locatie voor de eerste groene fietsbank viel de keuze op het Driekoningenplein in Merelbeke, een verhard plein. Als uit metingen blijkt dat de bank voldoende verkoelend werkt, wordt ze mogelijk ook op andere plekken ingezet.