GMF telt minder open deuren bij de Gentse winkels

Meer en meer winkels in de Gentse binnenstad houden hun deuren dicht terwijl ze open zijn. Dat is wat het Gent Milieufront heeft vastgesteld na de telling van afgelopen zaterdag . Het was van 2019 geleden dat er nog eens een telling was geweest.  Toen stonden de deuren van net geen 50 procent van de winkels open. En dat is nu helemaal anders. Zaterdag hield maar liefst 75% van de winkels de deuren dicht.  Een stijging die niet alleen met milieubewustzijn te maken heeft, maar ook met de hoge energieprijzen. De beste leerling van de klas is de Brabantdam, de slechtste de Veldstraat.

In vergelijking met 2019 ziet het Gents Milieu Front een enorme stijging van het aantal gesloten deuren tijdens de openingsuren. En dat is Iets waar het Front voor pleit. Want verwarmen met open deuren is slecht voor het milieu. Of het nu echt te maken heeft met het milieubewustzijn van de winkelier of eerder met de energiecrisis is niet helemaal duidelijk. Voor winkeliers is het een moeilijke oefening om het evenwicht te vinden. Een gesloten deur werkt minder uitnodigend en zou bijgevolg voor een omzetdaling kunnen zorgen. Het Gents Milieu Front spreekt dat tegen op basis van een eigen onderzoek. 

Joke Claeys - Gents MilieuFront : "We hebben nagegaan dat het geen impact heeft op de verkoop. Bepaalde winkeliers die zeggen van wel, dat heeft wel een impact. Maar bijvoorbeeld in de Brabantdam, als alle winkels hun deuren gesloten houden, dan heeft dat geen impact. Waarom kan de Brabantdam, waar we een meeting hebben van 100% gesloten deuren, waarom kunnen zij het wel allemaal en in de Veldstraat bijvoorbeeld niet".