maandag 25 januari
4°C
30 km

Gentse graffiteurs: 'Stad verliest met betoncentrale reusachtige tijdscapsule'

Volgende week begint de lang aangekondigde afbraak van de betoncentrale aan de Oude Dokken in Gent. Tot spijt van vele Gentenaars, die vinden dat de stad hier een monument van formaat laat verloren gaan.

De verlaten betonfabriek is al jaren een vrijplaats voor Gentse graffitikunstenaars die er hun talenten kunnen botvieren op reusachtige oppervlakken.

Een monument gaat verloren. 

‘De betoncentrale is een heuse tijdscapsule’, zegt Rick Molyneux van vzw Wallin’, een Gentse organisatie gespecialiseerd in muurschilderingen. ‘Een in het oog springende getuige zowel van het industriële verleden van Gent als van de rijkdom aan graffititalent dat hier rondloopt.’

Grote namen als Bué the Warrior en ROA hebben hier net als minder bekend volk graffiti-juweeltjes op groot formaat achtergelaten.

De betoncentrale oogt als een gigantisch museum over Gentse graffitikunst. 'Omdat artiesten mekaar hier respecteren en elkaars werken intact laten', zegt Molyneux, 'veel meer dan in het razend populaire graffitistraatje in het centrum van de stad.'

‘Bijzonder jammer en pijnlijk dat deze unieke plek moet verdwijnen’, vindt hij. Hij hoopt dat de Stad Gent de graffiteurs niet in de steek laat en zorgt voor een alternatief. Een nieuw canvas voor al dat Gents talent.