donderdag 13 mei
16°C
23 km

Gentse fietsautomaten zijn een succes

De fietsautomaten van de Gentse fietsambassade zijn een succes. In de fietsautomaten vind je fietsartikelen zoals binnenbanden, verlichting en sloten.

Je fietsslot of lichtjes vergeten? Een lekke band? De Fiets-O-Mat helpt je uit de nood. Sinds vorig jaar vind je de automaten in de fietsenstallingen onder de Sint-Michielshellingen en de Krook. En dat ze een succes zijn, blijkt uit de cijfers. In 2020 verkochten de twee automaten 794 fietsartikelen. Veruit het populairst zijn de achterlichten.

"Mogen geen concurrentie zijn voor handelaars"
Het stadsbestuur is blij dat de Gentse fietser zijn weg vindt naar de automaten, maar benadrukt dat ze geen concurrentie mogen zijn voor de Gentse fietshandelaars. "We gaan geen netwerk uitbouwen van fietsautomaten" zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). "De bedoeling is dat fietsers, wanneer de handelaars gesloten zijn, toch geholpen kunnen worden." 

Tijdslot
Een rondvraag bij enkele Gentse fietshandelaars leert ons dat ze zich ook niet bedreigd voelen door het succes van de fietsautomaten. Al wordt er wel gesuggereerd om de automaten te voorzien van een tijdslot, zodat de fietsautomaten alleen maar verkopen buiten de openingsuren van de fietshandelaars.