woensdag 7 juni
25°C
29 km

Gentse Feesten lokken 1.6 miljoen bezoekers

1,6 miloen bezoekers gedurende 10 dagen. Dat moet je verdienen. En dat is wat Gent de voorbije 10 dagen gedaan heeft. Iedereen met een beetje knaldrang kwam genieten van frisse pinten, lekker eten en vooral van het cultuurbad in de Gentse binnenstad. De eerste editie na corona gaat de geschiedenis in als een topeditie, en daar zit het weer ook voor iets tussen.  

"Ik ben inderdaad heel content, na 1000 dagen geen Gentse Feesten zoveel mensen mogen samen brengen om te ontladen, want dat was het eigenlijk, ontladen, zorg dragen voor elkaar, het was fantastisch. Het waren 10 dagen topfeesten, ik ben ongelofelijk content.", Bram Van Braeckevelt (Groen), Feestenburgemeester Gent.

Goede afspraken

De oogjes al iets kleiner dan 10 dagen geleden, maar toch blinken ze. Bram Van Braeckevelt kan voor zijn eerste editie als feestenburgemeester terugblikken op goeie gentse feesten. Zelfs op het drukste moment, zaterdagavond met 260.000 mensen, verliep alles vlekkeloos. De muziek speelde wat langer en pleinen werden afgesloten

"Als we afspraken maken in het begin van de Gentse Feesten dan is dat om een evenwicht die we met elkaar moeten zoeken, organisatoren en bewoners. Het is dus belangrijk dat we die afspraken ook kunnen honoreren. De keuze die we zaterdag gemaakt hebben om de pleinen langer open te houden was de juiste beslissing , maar we moeten dat echt als een uitzondering blijven zien.", zegt Van Braeckevelt.

Propere Feesten

Positieve cijfers komen er ook van Ivago. Er werd beduidend minder afval opgehaald dan andere jaren. Ivago spreekt van 42 procent minder afval per bezoeker. En bij de politie horen we dat het aantal positieve automobilisten ook best meevalt. De bezoeker van de Gentse Feesten kiest massal voor de fiets, de taxi of het openbaar vervoer. 
 "wij hebben dit jaar ongeveer 255.000 reizigers vervoerd. Ongeveer 19.000 waren op pad met de feestenbussen, de andere waren verdeeld over de klaaieke pendeltram die dag en nacht pendelt tussen de korenmarkt en flanders expo en onze gewone bussen.", zegt Tine Pieters, woordvoerder De Lijn.

En dat is iets minder dan in 2019, maar daar zitten de fietsers voor iets tussen. Hoedanook, er is genoeg materiaal aanwezig grondig te evalueren en om de editie van 2023 voor te bereiden.