donderdag 8 december
3°C
180 km

Gent wil pijpleiding aanleggen voor afvoer water Gent-Sint-Pieters

De stad Gent heeft een positief advies gegeven voor de aanleg van een lange pijpleiding vanaf de werf aan het Sint-Pietersstation tot aan een beek vlakbij de Blaarmeersen. Langs deze weg zullen duizenden liters grondwater wegvloeien naar de Leie. 

Al meer dan een maand ligt de werf aan het Gentse Sint-Pietersstation stil. Alweer, want de renovatie van de sporen en perrons van het Sint-Pietersstation wordt een werk van lange adem. De werf aan het stationsgebouw werd vorige maand stilgelegd, omdat er discussie was ontstaan over een grote hoeveelheid grondwater die uit de werf moet weggepompt worden.

De NMBS wilde het water wegpompen naar een nabijgelegen natuurgebied, maar dat stuitte op heel wat verzet. Nu is er een nieuw alternatief waarvoor de stad Gent al een positief advies gaf. Een lange pijpleiding die vanaf de stationswerf tot aan de Snepkaai zal lopen. De hoeveelheid grondwater die per dag opgepompt zal worden, wordt wel beperkt. Er mag maximaal 25 liter per seconde opgepompt worden en minder dan een Olympisch zwembad per dag. 

Vlaamse overheid moet beslissen
De stad Gent mag dan al groen licht hebben gegeven voor de aanleg van de pijpleiding, uiteindelijk is het wel de Vlaamse overheid die de beslissing zal nemen. Bij het project Gent Sint-Pieters zijn ze alvast opgetogen over het positieve advies van de stad Gent, want de werken aan het station zijn nog maar halfweg. Tegen 2027 zou het vernieuwde station klaar moeten zijn.