vrijdag 19 april
11°C
53 km

Gent versterkt de aanpak tegen seksuele intimidatie

 

In Gent hebben enkele jongeren vanmorgen de resultaten van het Safer Cities-rapport afgegeven aan burgemeester De Clercq. Dat rapport bevat cijfers en aanbevelingen over seksuele intimidatie in de publieke ruimte. Gent gaat met de aanbevelingen aan de slag. 

Tussen februari en augustus 2021 organiseerde Plan International België een online platform waarop jongeren hun getuigenissen rond seksuele intimidatie kwijt konden. 1035 Gentse jongeren deden hun verhaal. Meer dan de helft van de gevallen deed zich voor op straat, 11% op het openbaar vervoer en 9% in de horeca. Meer dan 12% van de incidenten gebeurde op weg naar school. Opmerkelijk, 86% van de slachtoffers kreeg geen hulp van omstaanders en slechts 9% van hen zou naar de politie stappen. 

Aan de slag

De Stad Gent heeft intussen een coördinator Grensoverschrijdend Gedrag aangesteld. Die zal een Taskforce moeten oprichten die onderandere met deze nieuwe gegevens aan de slag zal gaan. Want grensoverschrijdend gedrag wordt in Gent niet getolereerd. 

Mathias De Clercq (Open Vld), burgemeester Gent: “Het stadsbestuur neemt deze problematiek heel ernstig en reikt de hand naar iedereen die zijn of haar bijdrage daartoe kan leveren. De getuigenissen, cijfers en aanbevelingen uit het Safer Cities-rapport geven ons extra munitie om verder een stadsbrede en doortastende aanpak te voeren tegen dit verwerpelijke gedrag. ”

Trainingen

Om het grensoverschrijdend gedrag een halt toe te roepen organiseert de Stad Gent organiseert nu al omstaanderstrainingen. Individuele Gentenaars kunnen ze volgen, maar ook het stadspersoneel, de horeca, het onderwijsveld en de jeugd- en sportorganisaties. Ook de gemeenteraadsleden krijgen zo een training.