zaterdag 2 december
1°C
0 km

Gent tekent het Rainbow Ambassadors-manifest

Elk woonzorgcentrum en lokaal dienstencentrum van de stad Gent heeft een referentie- of vertrouwenspersoon aangeduid. Die moet er voor zorgen dat senioren, bewoners of gebruikers van hun centrum, die tot de LGBTIQ+ gemeenschap behoren, zich helemaal op hun gemak gaan voelen in hun omgeving. Omdat dat niet altijd het geval is, heeft de seniorenorganisatie ' de Rainbow Ambassadors'  een aantal basisregels gebundeld in een manifest.  Gisteren is dat ondertekend onder andere door schepen voor seniorenbeleid Rudy Coddens. Zo willen ze meer aandacht voor een soms vergeten groep LGBTIQ+-senioren.

Het manifest van de Rainbow Ambassadors kreeg een prominente plaats in het LDC Speltincx in Gentbrugge. Wie daar binnenkomt kan niet naast de oproep om LGBTIq +-senioren ook hier hun ' eigenstezelf'  te laten zijn. Te vaak nog krijgen homo's  en lesbiennes die wat ouder zijn te maken met schroom en nog erger: sommigen onder hen kruipen gewoon weer in de kast. Vooral ouderen die pas later uit de kast kwamen krijgen bij opname in een woonzorgcentrum soms te maken met afwijzing. Hun kinderen en kleinkinderen durven ze soms amper te ontvangen. Dille, de moeder van de travesties in Gent, is een graag geziene gast in Speltinckx. Hij heeft een boodschap voor hen en voor iedereen van de LGBTI-senioren 

Rene De Schepper, Dille: "Blijf zijn wie da ge zijt, uit je zoals je zelf bent en leef gelukkig. Kruip niet terug in de kast want dan ben je ongelukkig. Daar waar wij jarenlang voor gevochten hebben, om onze rechten te hebben, blijf bij die waarden en hou die vast".