zaterdag 3 december
3°C
0 km

Gent plant 800 extra publieke laadpalen

Gent schakelt een versnelling hoger in de overgang naar elektrische mobiliteit. De komende vier jaar komen er in de stad 800 publieke laadpunten bij. De stad plant volgend jaar ook nog eens 244 extra semipublieke laadpunten aan bij sportaccommodaties en in parkeergarages.

De stad telt momenteel al 376 publieke laadpunten, geen andere Vlaamse stad doet beter. Maar toch zijn dat er veel te weinig, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw. ''We zijn koploper in Vlaanderen, maar als je vergelijkt met een stad als Amsterdam, daar hebben ze 4000 oplaadpunten, wij zitten aan 400, dus we hebben echt wel nog een hele weg te gaan.''

Binnen 400 meter
En dus komen er de komende 4 jaar nog eens 800 laadpunten bij. Een laadpaal staat telkens voor twee laadpunten. Het stadsbestuur gaat de oplaadpunt zo goed mogelijk te spreiden, zodat er in elke buurt oplaadpunten zijn. In een ideale wereld moet een inwoner op minstens 400 meter van zijn woning een laadpunt hebben.

800 parkeerplaatsen geschrapt
Voor elk publiek laadpunt verdwijnt er wel een parkeerplaats voor een niet-elektrische wagen. ''De transitie is bezig en gaat behoorlijk snel, dus het is ook maar normaal dat we daarin meegaan op het vlak van parkeerplaatsen," aldus Watteeuw.

Semipublieke laadpunten
Daarnaast plant het stadsbestuur ook nog eens 244 semipublieke laadpunten. Het grootste deel daarvan komt aan of in sportaccomodaties, maar ook in de parkeergarages.