Gent kroont de eerste BK Brooddoosvaren

In zwembad Strop in Gent is vandaag het allereerste Belgisch Kampioenschap Brooddoos varen georganiseerd. Kinderen van vier Gentse scholen kregen de uitdaging om een boot te maken van een brooddoos. Het hele idee komt van hogeschool Howest en VZW Enchanté. Door een BK Brooddoos varen te organiseren willen ze het project van Brooddoosnodig in de kijker plaatsen. Dat zorgt ervoor dat elk kind met een goed gevulde brooddoos naar school kan gaan.

Bij een Belgisch kampioenschap horen natuurlijk cheerleaders. Zij warmen het publiek op om zo meteen luidkeels te supporteren tijdens het allereerste BK Brooddoos varen. Schepen Bram Van Braeckevelt geeft het startsignaal voor de eerste wedstrijd. Het is een ludiek concept waarbij leerlingen van vier Gentse scholen met een zelfgemaakte brooddoosboot het water in gaan. VZW Enchanté en hogeschool Howest willen op die manier het probleem van lege brooddozen op school nog eens in de verf zetten.

Kim Swyngedouw - Enchanté vzw: "We merken dat er dagelijks heel wat kinderen op de schoolbanken zitten met een lege brooddoos en dat zorgt voor minder concentratie, minder makkelijke sociale cohesie en daardoor ook ongelijke onderwijskansen. Zeker nu, met de energiecrisis, zien we de problematiek alleenmaar toenemen. Je moet weten dat als je zelf een zoon of dochter op de schoolbanken hebt zitten, dan heeft die dagelijks minstens 1 klasgenootje met een lege of niet zo voedzame brooddoos naar school komt. Die cijfers zijn hallucinant".

Met het brooddoosnodig project wil vzw Enchanté ervoor zorgen dat elk kind met een goed gevulde brooddoos naar school kan gaan. Ze rekenen daarbij op de solidariteit van de mensen om een bijdrage te geven aan een school.