woensdag 4 augustus
19°C
0 km

Gent heeft nieuw actieplan tegen discriminatie en racisme

 

 

 

De Stad Gent heeft een nieuw actieplan klaar tegen racisme en discriminatie. Het is onder meer de bedoeling om Gentenaars die er het slachtoffer van zijn of getuige van zijn weerbaarder te maken.

Het is niet altijd gemakkelijk om gepast te reageren, zegt de stad, als je geconfronteerd wordt met haatspraak of intimidatie. Daar is vaak moed voor nodig en vaardigheid. In het nieuwe actieplan staan onder meer weerbaarheidstrainingen op het programma voor slachtoffers. Maar ook trainingen voor omstaanders, Gentenaars, politiemensen en stadsmedewerkers.

Het nieuwe actieplan wil racisme en discriminatie op basis van leeftijd, geaardheid, of beperkingen actief bestrijden.

Zo komt er een onderzoek naar discriminatie in het nachtleven. De stad wil praktijktesten introduceren op de arbeidsmarkt. Die worden al geruime tijd gebruikt op de huisvestingsmarkt en worden onverminderd verdergezet. De stad bekijkt ook hoe leerkrachten en schoolteams mee kunnen helpen in het bestrijden van mogelijke discriminatie.  

Het plan ligt eind deze maand op tafel in de gemeenteraad.

In de aanloop daarnaar lanceert de stad alvast een campagnefilmpje over een paar nietsvermoedende Gentenaars die moedig reageerden toen ze geconfronteerd werden met haatspraak en discriminatie.