Gedetineerden Oudenaarde vormen eerste Belgisch eCycling team

Zes gedetineerden uit de gevangenis van Oudenaarde vormen het eerste Belgische wielerteam van gedetineerden. Digitaal welteverstaan. De komende weken bereiden ze zich op de rollen voor op een virtuele wedstrijd tegen een team van rechters, magistraten, cipiers en justitiemedewerkers.

Het project heet The Breakaway en is een samenwerking tussen sportwinkel Decathlon, de De Rode Antraciet (een vzw die zich inzet voor sport en cultuur in het gevangeniswezen) Cellmade vzw, de gevangenis van Oudenaarde en de FOD Justitie.

Virtueel koersen

Zes gedetineerden uit de gevangenis van Oudenaarde vormen samen een eCycling team en trainen de komende weken op de rollen. Ze rijden ook virtuele wedstrijden tegen fietsers van over de hele wereld. Het ultieme doel is de virtuele race tegen een team van rechters, magistraten, cipiers en justitiemedewerkers. Die vindt binnen enkele maanden plaats.

Positief voor mentale welzijn en rehabilitatie in maatschappij

De gedetineerden krijgen een racefiets ter beschikking die in verbinding staat met het fietsplatform Zwift. Voldoende lichaamsbeweging heeft niet alleen een positief effect op het mentale welzijn, het helpt ook bij de rehabilitatie in de maatschappij. “Succeservaringen door sporten kunnen ervoor zorgen dat gedetineerden, eens vrij, het buiten ook beter willen doen.” zegt psychologe Sarah Van Pelt.

(Foto: The Breakaway)