donderdag 28 september
19°C
0 km

FGP Oost-Vlaanderen rolt bende mensensmokkelaars op

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft 6 mensen opgepakt die ervan verdacht worden aan levensgevaarlijke mensensmokkel met small boats te doen. Drie van de vijf verdachten zijn aangehouden. 

De bal ging aan het rollen bij een politiecontrole in oktober 2021. Er werd een verdachte wagen gecontroleerd en daarin trof de politie een opblaasbare boot, een buitenboordmotor en reddingsvesten aan. De drie personen in de wagen werden opgepakt voor verhoor. De Federale Gerechtelijke politie werd gevraagd om het onderzoek verder te zetten. Er werd door het parket ook een onderzoeksrechter aangesteld. Er werd gezocht naar sporen van mensensmokkel, met resultaat.  

Bende actief vanuit Gent

De speurders konden bewijzen dat er achter de verdachte wagen een bende actief was die opereerde vanuit Gent. Er is ook een hoofdverdachte in Nederland. De bendeleden worden ervan verdacht dat ze nautisch materiaal aanleverden aan andere organisaties die instonden voor de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk met small boats. Er waren ook plannen om zelf overtochten te organiseren. De politiediensten organiseerden 8 huiszoekingen in Gent, Deinze en Roeselare. Daar werden 3 bootjes , meerdere motoren en binnenbanden aangetrofen die gebruikt werden als reddingsvesten. Zes verdachten werden opgepakt, waarvan 4 uit Gent. 3 mannen mochten beschikken, de drie andere werden aangehouden.