maandag 25 januari
4°C
37 km

Familiezorg hekelt stiefmoederlijke behandeling

De Vlaamse zorgsector krijgt 577 miljoen extra steun. Het personeel in de woonzorgcentra krijgt een loonsverhoging van 6 procent. Maar voor personeelsleden in de thuiszorg stijgt het loon maar met 4,5 procent. En die ongelijke behandeling wringt toch wel, zegt Berten Vankerkhove, directeur van Familiezorg Oost-Vlaanderen. "Ook ons zorgpersoneel staat al sinds begin maart sterk onder druk, maar toch moeten zij het met een pak minder extra centen stellen".

Ook verzorgenden werken al sinds maart in de frontlinie van de coronacrisis. Zij bieden zorg aan bij de mensen thuis, en vaak zijn die klanten ook nog es risicopatiënten wat de verspreiding van het covidvirus betreft. Dat zegt ook Ingrid Van den Bossche, verzorgende bij Familiezorg Oost-Vlaanderen: "Wij doen vanalles voor de mensen, wij helpen de mensen als het niet goed gaat voor hen te wassen, rug wassen, helpen bij de douche, maar wij doen ook huishoudelijke taken, wij doen een babbel met de mensen, we gaan buiten met de mensen als dat kan, dus wij proberen echt wel een heel breed gamma aan te bieden en mensen zijn daar super tevreden rond. dus ik kan echt niet begrijpen waarom wij minder bekeken worden, mensen in de zorg moeten over dezelfde kam geschoren worden."

Het personeel binnen de thuiszorg voelt zich stiefmoederlijk behandeld door de overheid, nu blijkt dat hun loon minder sterk zal stijgen dan het verplegend personeel binnen de zorgsector. "Wij komen dan misschien niet met een dokterstasje binnen bij onze klanten maar even de afwas doen, lakens verversen en een boodschap in de winkel is minstens ven belangrijk", vindt Ingrid.