zaterdag 20 april
10°C
2 km

Expertise van GRACE moet criminaliteit in de kunstensector verhelpen

In Gent is het nieuwe expertisecentrum GRACE voorgesteld. Het is een samenwerking tussen de politie, de universiteit en de culturele sector, met als doel kennis en expertise over kunst- en erfgoedcriminaliteit te delen. Het is een nieuw en uniek initiatief in België dat misbruik in de kunstsector moet tegengaan. 

GRACE, dat staat voor Ghent Research institute for Art & Cultural heritage Crime and law Enforcement. Een hele mond vol, maar de expertise die binnen het project wordt gedeeld, gaat dan ook erg breed.

Manfred Sellink, MSK Gent: "GRACE is een samenwerking omtrent kunstcriminaliteit. Dat bestaat in een heleboel vormen: kunstdiefstal, kunstvervalsing, witteboordcriminaliteit, witwassen met kunstwerken. Rond kunstcriminaliteit hebben een aantal partners, de politie, de stad Gent, de Universiteit Gent en het Museum voor Schone Kunsten de handen in elkaar geslagen om die kennis en expertise te bundelen". 

Naweeën zaak Toporovski

Het is niet toevallig dat dit initiatief ontstaat in Gent, één van de belangrijkste kunststeden van ons land. In Gent hebben ze wel wat ervaring met kunstcriminaliteit. Denk maar aan het gestolen paneel "De rechtvaardige rechters" van het Lam Gods, of de zaak-Toporovski in het Museum voor Schone Kunsten in 2018. Dat ging over een koppel Russische kunstverzamelaars, die valse werken hadden uitgeleend aan het MSK, waardoor het museum heel wat imagoschade leed. Niet enkel het museum wil nu zijn ervaringen delen, ook de universiteit van Gent draagt bij aan het nieuwe kenniscentrum, want aan wetenschappelijk onderzoek naar kunstcriminaliteit is er nog veel nood. 

Marc Cools, professor Criminologie UGent: "Wanneer men naar cijfers kijkt, en voor België hebben we niet veel cijfers, maar dat is vaak het probleem met criminaliteit, dat men vaak zegt dat kunstcriminaliteit, na drughandel en na wapenhandel, de derde meest criminele sector is. Dan moet je dat ook wel wetenschappelijk genoeg onderbouwen. Is dat zo? Klopt dat? Dat was echt wel een leemte in het criminologisch onderzoek, wat ook nuttig is natuurlijk voor de museale wereld, voor de beleidsmakers, voor de politiediensten, voor de douane, om daar toch een beter zicht op te krijgen".