zaterdag 24 februari
8°C
18 km

Draken van het Belfort krijgen opknapbeurt

In het Belfort in Gent worden deze week de historische draken en de Sint-Michielsklok grondig opgeknapt. Ze worden schoongemaakt en krijgen een behandeling tegen corrosie. Dat is nodig, want in de toren staan ze gedeeltelijk blootgesteld aan de verschillende weerselementen. Met de behandeling die ze nu krijgen, kunnen ze weer jaren voort. 

Het hele Belfort krijgt een grondige poetsbeurt, maar voor sommige 'bewoners'  is een speciale aanpak nodig. Zowel de Sint-Michielsklok als de draken in de Torenkamer worden deze week stevig onder handen genomen, door een gespecialiseerd team. Zo'n kostbaar stuk erfgoed oppoetsen, doe je natuurlijk niet zomaar. De conservator gaat erg zorgvuldig te werk en gebruikt neutrale producten die het metaal van de draak zeker niet verder aantasten. 

ITV 2 - Nele Blommaert, conservator Lapis Arte: "Eerst is het belangrijk om testen te doen, omdat we uiteraard geen schade mogen toebrengen aan de draak. In eerste instantie zagen we dat er heel veel vuil op lag, dus we hebben dat vuil er eerst afgeborsteld en met een stofzuiger opgenomen. Daarna hebben we het oppervlak verder gereinigd met neutrale detergenten, zodanig dat de oppervlatke niet beschadigd geraakt. Vervolgens hebben we de corrosie gestabiliseerd, omdat er ook nog veel ijzeren onderdelen zijn. We hebben daar een soort van olie op gesmeerd, die droogt en die vormt een afsluitende laag, waardoor er geen verdere reactie kan zijn en het ijzer opnieuw beschermd is". 

Er zijn in totaal drie draken in het Belfort. De originele uit de 14de eeuw, die gedeeltelijk bewaard is gebleven, en dit goudkleurige exemplaar uit de 19de eeuw. Deze draak kan een poetsbeurt goed gebruiken, want hij heeft al heel wat meegemaakt. Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij het hard te verduren gehad.