dinsdag 31 januari
8°C
17 km

Deinze wil gewestwegen overnemen

De stad Deinze wil de gewestwegen die haar grondgebied doorkruisen overnemen van het Vlaams Gewest. Dat is niet alleen logisch, vindt het stadsbestuur van Deinze, het zorgt er ook voor dat een heraanleg van een gewestweg sneller kan gebeuren. Bovendien staan wij als lokaal bestuur nauwer in contact met de burgers en weten we ook beter waar de pijnpunten liggen, zegt schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne. Deinze nam in het verleden al een aantal gewestwegen over van het Vlaams Gewest. Het wil nu ook een groot deel van de N466 in eigen beheer krijgen.

Deinze is al sinds 2005 eigenaar van een stukje N466 en heeft dat ook zelf heraangelegd. Maar de N466 doorkruist een groot deel van Deinze en daar blijft het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer de beheerder. Die hebben de drukke gewestweg op verschillende plaatsen al heraangelegd, maar er blijven nog heel wat pijnpunten, vindt de stad Deinze. De stad wil daarom het beheer van de N466, vanaf de Tweebruggenlaan tot aan de rotonde in Sint-Martens-Leerne, dan ook graag overnemen van Vlaanderen. Want dat heeft heel veel voordelen, zegt schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne.

Bart Van Thuyne (CD&V), schepen van Mobiliteit Deinze: "Ik denk dat het interessanter is dat een stad bevoegd is voor de wegen binnen zijn stadsgrenzen, om op die manier tot vluggere oplossingen te komen voor de vraagstukken die er zijn, het aanleggen van nieuwe fietspaden, een goede staat van de rijweg. Er is een stukje N466 van de Tweebruggenlaan, Stadionlaan, peter benoitlaan, karel picquelaan, Leernsesteenweg tot aan de N437 die wij ook wensen over te nemen", 

Financieel zal de stad er niet rijker op worden. Deinze zal de heraanleg van de gewestwegen vanaf dan zelf bekostigen, met een subsidie van het Vlaams Gewest. Deinze hoopt het stukje N466 rond eind 2024 in eigen beheer te krijgen om daarna zo snel mogelijk met de heraanleg van de Peter Benoitlaan en de Stadionlaan te kunen starten.