donderdag 13 mei
16°C
16 km

De glasgeheimen van Van Eyck

Welke geheimen geven de glasramen prijs die Jan Van Eyck schilderde in zijn werken? De Gentse kunsthistorica Aletta Rambaut onderzocht de schilderijen en maakte de link met bestaande glasramen uit die tijd. Het resultaat krijg je te zien op een tentoonstelling in de Groot Begijnhofkerk in Sint-Amandsberg.

Op de werken van Jan Van Eyck komen vaak glasramen voor in de achtergrond, maar bestonden die toen echt of niet? Daarover gaat de tentoonstelling ‘Fantasie of realiteit. Glasgeheimen bij Van Eyck.’ Aletta Rambaut uit Wondelgem is gespecialiseerd in de restauratie van oude glasramen en heeft de details in het werk van Van Eyck bestudeerd.

Tot in het kleinste detail juist
Rambaut vergeleek de glasramen, maar ook de flessen en de sieraden op de schilderijen met bestaand glas van toen. Ze komt tot de conclusie dat Jan Van Eyck heel minutieus te werk  ging. Zo zie je in een safieren sluitspeld op het Lam Gods een weerspiegeling van een glasraam en zelfs dat is tot in het kleinste detail realistisch.

Glasfragmenten uit Het Pand
Bij de restauratie van het vroegere Dominicanenklooster Het Pand in Onderbergen zijn in 1982 zo'n 2.000 middeleeuwse glasramen ontdekt. Tijdens de tentoonstelling worden 84 van die glasraamfragmenten geconfronteerd met schilderijen van Jan Van Eyck. De tentoonstelling loopt nog tot 27 juni in de Groot Begijnhofkerk in Sint-Amandsberg.