maandag 15 april
11°C
2 km

Dag van Inclusie op de werkvloer

Vandaag 3 oktober is de Dag van de Inclusie. Daarmee wil de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen diversiteit in bedrijven in de kijker zetten. Wij gingen langs bij Willemen Infra, een wegenbouwer uit Drongen. Daar zetten ze volop in op inclusie, als antwoord op de schaarste op de arbeidsmarkt.

In de bouwsector zijn nog steeds heel wat handen te kort, en dat ondervinden ze ook hier bij Willemen Infra in Drongen. Daarom zetten ze hier al jaren in op een zo inclusief mogelijke werkomgeving, om zo veel mogelijk mensen de kans te geven om bij hen een carrière uit te bouwen. 

Jeroen Huvenne - HR Officer Willemen Infra: "Inclusie is voor ons logisch, omdat het gaat over beroepen die je niet zomaar kan aanleren. Dat wil zeggen dat we beroep moeten doen op de mensen die het al kunnen om het aan te leren aan zij die willen. Zij die willen, dat gaat heel breed. Dat zijn vaak ongeschoolden of anderstaligen, of een combinatie daarvan. Wij verwachten gewoon inzet, motivatie en leergierigheid, en dat is het eigenlijk. Voor ons is de meerwaarde dat we kijken of de mensen geschikt zijn om op te leiden, hebben ze de ervaring en kunnen ze die doorgeven"

Ze zetten hier niet alleen in op nieuwe gemotiveerde werknemers, maar doen ook hun best om werknemers die langdurig ziek zijn geweest, opnieuw in te schakelen. Een traject dat voor iedereen anders kan zijn. 

Jeroen Huvenne - HR Officer Willemen Infra: "Dat opnieuw inschakelen is natuurlijk niet zo'n evidente oefening, want willen en kunnen is niet hetzelfde. Mensen zijn vaak heel gemotiveerd. "Ik loop de muren op thuis", dat is een typisch verhaal dat terugkomt. Die zijn dan echt wel gemotiveerd, maar dan moeten we kijken naar veiligheid. Mogen die mensen met een bepaalde medicvatie alles doen? Zoals je hier kan zien, gaat het vaak over grote machines of vrachtwagens, veiligheidsfuncties. Als die studie met de arbeidsgeneeskundige dienst positief is bevonden, kijken we na in welk regime, voltijds of enkele dagen in de week".