maandag 3 oktober
17°C
0 km

Boeren trekken (opnieuw) aan de alarmbel

Te lage prijzen voor de Belgische landbouwproducten in de supermarkten maken het voor onze boeren bijna onmogelijk om verder te werken. Volgens het Algemeen Boerensyndicaat is de retailsector de slavenhandelaar van de 21ste eeuw. Met die boodschap trokken ze vanmiddag naar verschillende supermarkten in onze provincie.

Enkele boeren voerden vanmiddag actie aan de Albert Heijn in Ronse. Ze zijn de te lage prijzen voor hun koopwaar moe. Volgens hen liggen supermarktketens als Albert Heijn aan de basis van het probleem. "De retail is een deel van de schakel in de volledige keten, een belangrijke schakel", vertelt Lieven De Stoppeleire, voorzitter van het Jong Algemeen Boerensyndicaat. "En zij zorgen voor een neerwaartse spiraal. We willen dat er een correcte verloning gebeurt naar de landbouwers toe. Dat kan je maar als je een juiste prijs in de winkel afficheert of gaat aanbieden aan de consument. Vandaag denkt de consument dat voedsel gratis is."

"Nu in actie schieten"
Het Algemeen Boerensyndicaat roept op om beter om te gaan met de producent van basisproducten, de landbouwers. "Vandaag zijn we een hele generatie jonge landbouwers aan het verliezen", vervolgt De Stoppeleire. "Omdat men het economisch niet meer ziet zitten. Omdat men geen perspectief meer heeft naar vergunningsbeleid toe. Het is nu het moment om in actie te schieten. En ook om aan de sectorvereniging van de retail, Comeos, te zeggen: neem je verantwoordelijkheid op. En zorg ervoor dat er een eerlijke handelspraktijk gebeurt vandaag in de retailwereld."