dinsdag 21 september
18°C
34 km

Boeren kwaad over dumpingprijzen voor melk

Verontwaardiging en onthutsing bij de Oost-Vlaamse boeren heeft er voor gezorgd dat het Algemeen Boerensyndicaat in actie is geschoten.  De reden is een promo van voedingswinkel Albert Hein.

De Nederlandse supermarkt stunt met de verkoop van  1 liter magere melk aan 32 cent. Dat is een pak minder dan de kostprijs die een boer heeft om een liter melk te produceren. Het is de wereld op zijn kop.  De schrik dat andere supermarkten als Colruyt en Aldi zullen volgen en uiteindelijk de lage verkoopprijs proberen te verhalen op de producent maakt de boeren boos.

Acties als het moet

Vrijdag was er een eerste actie aan de Albert Heijn in Ronse. De supermarktketen liet meteen weten dat ze de boeren niet viseren. Zij willen gewoon met de stuntprijs mensen naar de winkel lokken. Toch heeft de supermarkt de promo geannuleerd. De boeren hopen dat de consument de producten die onder kostprijs verkocht worden links laat liggen. En dan is er nog de plaats van herkomst die de boeren zorgenbaart. De promomelk bij Albert Heijn komt blijkbaar uit Duitsland. Ook hier zijn er beloftes van de keten dat ze op termijn met Belgische boeren zullen werken. OK zegt het ABS, als die een eerlijke prijs krijgen.