Bekende Belgische wielerwedstrijden ook voor mensen met verstandelijke beperking

Vanaf volgende maand zullen wielrenners met een verstandelijke beperking kunnen deelnemen aan bekende Belgische wielerwedstrijden, weliswaar in een eigen competitie. Het gaat om een samenwerking tussen Flanders Classics, Special Olympics, Golazo en Het Nieuwsblad. Dit jaar zullen de atleten aan 7 wedstrijden kunnen deelnemen, waaronder de Ronde van Limburg en de Zesdaagse van Gent. De organisaties willen de wielersport op die manier toegankelijk maken voor iedereen.

Verschillende atleten maken zich klaar om een fietstochtje te maken in Oudenaarde. En ze krijgen daarbij het gezelschap van premier Alexander De Croo, want Flanders Classics, Special Olympics, Golazo en Het Nieuwsblad kondigen vandaag een wereldprimeur aan in de wielersport. Atleten met een verstandelijke beperking zullen voortaan kunnen deelnemen aan enkele Belgische wielerwedstrijden. En dat in een eigen competitie met de naam: Nieuwsblad Cycling Series. 

Harry Demey - Special Olympics Belgium: "Onze atleten die fietsen hebben niet zo veel de kans om een koers te rijden eigenlijk, behlave op de Nationale Spelen of de Wereldspelen. In samenwerking met deze fantastische partners is er nu een programma uitgestippeld waarbij onze atleten met een mentale beperking die fietsen, 6 tot 7 keer per jaar in verschillende disciplines kunnen meerijden met de echte koersen, op een kleiner parcours weliswaar, maar ze gaan wel de beleving voelen, het publiek gaan ze zien, de rode vod gaan ze zien hangen en we geven ze zo de kans om al die uren dat ze trainen er dan van te profiteren". 

Daarnaast kunnen de renners ook deelnemen aan ondermeer de Benelux Tour en de Zesdaagse van Gent. Door atleten met een verstandelijke beperking wedstrijden te laten rijden, willen de organisatoren de wielersport openstellen voor iedereen. En dat kunnen de atleten zelf alleen maar toejuichen. 

Ludovic Dierickx:  "Ik vind dat vree goed, want ik ben een toprenner ook. Dus ik vind dat heel geestig en heel plezant. Dus jij gaat voor de winst gaan tijdens de wedstrijden? Ik ga zeker voor de winst gaan tijdens de wedstrijden".