zaterdag 20 april
10°C
27 km

Antistof VIB werkt ook tegen varianten coronavirus

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft een antistof ontwikkeld die ook werkt tegen de nieuwe varianten van het coronavirus, die aan een opmars bezig zijn. Het geneesmiddel moet nog klinisch getest worden, daarna kan het worden toegepast. Dat is goed nieuws voor de ziekenhuizen, want de antistof moet helpen voorkomen dat zieke coronapatiënten nog op de intensieve zorgen terecht komen.

De onderzoeksteams van professoren Callewaert en Saelens ontwikkelden het voorbije jaar een antistof die niet alleen het zogezegde normale coronavirus aanpakt, maar ook de verschillende varianten. Een grote doorbraak. Want de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten rukken op en de huidige medicijnen volstaan niet. En ook al zijn de vaccinaties begonnen, de juiste antistoffen zullen ook in de toekomst nog nodig zijn.

"De allereerste antistoffen die ontwikkeld zijn door grote Amerikaanse farmabedrijven zijn deels of geheel niet meer werkzaam tegen die varianaten die nu ontstaan. En er gaan  waarschijnlijk nog varianten bijkomen. Op dit moment wordt iedereen gevaccineerd en iedereen moet zich ook laten vaccineren, maar zoals bij elk vaccin zijn er nog mensen die onvoldoende immuniteit opbouwen. We weten ook nog niet hoe lang de immuniteit gaat duren. De varianten hebben vrij spel zolang niet iedereen gevaccineerd is en het virus tegelijk wijd verspreid is. Dus moeten we tweedelijnsproducten hebben om mensen die toch nog ziek worden te kunnen opvangen en ervoor zorgen dat die mensen niet op intensieve zorgen geraken." zegt Nico Callewaert VIB aan de UGent.

Studie
De antistoffen moeten eerst door een klinische studie. Coronapatiënten uit het UZ Gent en andere ziekenhuizen kunnen binnenkort deelnemen aan die studie. Wanneer het product effectief op de markt komt is moeilijk in te schatten.

"Misschien in de loop van volgend jaar, misschien eind dit jaar, het hangt er vanaf hoe de klinische testen uitdraaien. Hoe dan ook is het vrij uniek om als academische instelling zo ver te geraken. Ik denk dat er geen andere antistof is die vanuit een academische groep is ontwikkeld. Dus we zijn een beetje fier." aldus Xavier Saelens, van de VIB-UGent.