Anderstalige nieuwkomers koken voor Gentse medeleerlingen: "Achter elk gerecht zit een verhaal"

In Gent kregen leerlingen van De Rotonde vanmiddag bijzondere gerechten op hun bord. Klaargemaakt door hun medeleerlingen, anderstalige nieuwkomers die voor keukenmedewerker leren, met recepten uit hun thuisland. En achter elk gerecht schuilt een eigen verhaal.

Een Gambiaanse kipschotel is één van de vier gerechten die de leerlingen van De Rotonde vanmiddag konden proeven. "Ik vind het belangrijk om mijn cultuur te tonen aan andere mensen", vertelt Fatou, die het gerecht maakte. Ze deed dat met lokale ingrediënten van hier.

Ongekend ingrediënt
Net dat is de bedoeling van 'het Ongekende Ingrediënt', een project van Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius/CDO De Rotonde. "Het idee is, achter elk gerecht zit ook een verhaal, een identiteit, een cultuur" vertelt Katrien Verbeke van Let us. "We willen die jongeren niet alleen een gerecht laten serveren, maar ook een verhaal laten vertellen aan de anderen."

En het stopt niet bij dit proef- en toonmoment. "De recepten worden gratis verdeeld in de wereldwinkels in Gent", vervolgt Verbeke. "We gaan ze ook online verspreiden en via onze kanalen. Er zoveel mogelijk mensen van laten proeven."