maandag 8 maart
8°C
23 km

Amateurvoetbal stilgelegd: hoe moet het verder met de clubs?

"Het is vechten om het hoofd boven water te houden." Dat is wat je vandaag bij zowat elke amateurvoetbalclub hoort. Gisteren werd definitief beslist dat de amateurreeksen dit seizoen niet meer van start gaan en dus kunnen de clubs hun balans opmaken. En die oogt bijzonder slecht. Grotere clubs, zoals KSV Oudenaarde, overleven dankzij een kapitaalinjectie.

In de provinciale reeksen zijn de gevolgen groter. Zo heeft Jong Zulte al aangekondigd dat het volgend seizoen niet langer in 1ste, maar wel in 4de provinciale zal aantreden. De redenen volgens Tom Moerman, voorzitter van Jong Zulte: “Afhakende sponsors, ook het feit dat we niets van activiteiten konden doen, dat zorgt ervoor dat iedereen zijn budget in elkaar stuikt. En wij hadden al niet het grootste budget in eerste provinciale, dus hebben we ervoor gekozen om in vierde provinciale opnieuw te beginnen om de financiële druk weg te nemen.”

In de nationale amateurreeksen zijn de gevolgen -voorlopig- minder groot al is dat bijvoorbeeld bij Oudenaarde dankzij kapitaalkrachtige mensen binnen de club. Kurt Vandeputte, voorzitter van KSV Oudenaarde heeft bij de onderhandelingen met de spelers de nadruk gelegd op het feit dat er zal moeten ingeleverd worden. “Dat zal ook zijn invloed hebben op hoe wij het gaan aanpakken bij de jeugd. Dat zal toch ook met een minder budget gedaan moeten worden,” zegt Vandeputte. “Maar dat hoort erbij en het zal aan ons zijn om er nadien weer bovenop te komen en ervoor te zorgen dat alles weer op een normaal niveau kan plaatshebben.”