Al 1 plaatsverbod na rellen in Overpoort

Voor het eerst heeft de stad Gent iemand een plaatsverbod opgelegd. Het gaat om één van de relmakers uit de Overpoort. Hij mag een maand lang niet in de uitgaansbuurt komen. Ook een andere student, die een politieagent een kopstoot gaf, wordt gerechtelijk vervolgd. De stad wil op die manier een sterk signaal geven. Wie amok maakt in de Overpoort, zal gestraft worden.

Afgelopen vrijdagnacht keerden een 100-tal jongeren zich tegen de politie in de Overpoort. De café-uitbaters spraken van de zwaarste rellen in jaren in de Overpoortstraat. Burgemeester De Clercq reageerde meteen met extra maatregelen: meer politie, extra controles en een mogelijk plaatsverbod voor amokmakers. Nu, een week later, is het eerste plaatsverbod een feit.

Eerste keer
"Het is het eerste plaatsverbod dat is opgelegd door de stad Gent, op het grondgebied van de stad," vertelt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). "Het plaatsverbod betekent dat die persoon een maand niet in de Overpoort en de nabijgelegen straten mag komen. Doet hij dat toch, ondanks het verbod, dan zal hij door de politie verwijderd worden en krijgt hij ook een GAS-boete. Het is twee maal verlengbaar, maar het is nu voor een maand en ik vind dat een heel belangrijk signaal."

Gedagvaard
Maandagnacht was er opnieuw een incident waarbij een agent een kopstoot kreeg. Het parket heeft die persoon via snelrecht een dagvaarding. De persoon moet nu verantwoording afleggen voor de rechtbank. "Ook dit is een belangrijk signaal, naar de politie toe en naar de samenleving dat dit totaal onaanvaardbaar is," besluit burgemeester De Clercq.