zaterdag 24 februari
8°C
17 km

Akkoord over renovatie kerk Balgerhoeke

De restauratie van de kerk van Balgerhoeke kan binnenkort eindelijk van start gaan. Eeklo en Maldegem hebben hun ruzie over de bijdrage in de kerkkosten opgelost. Het vorige gemeentebestuur van Maldegem besliste twee jaar geleden niet langer te willen betalen voor de kerk van Balgerhoeke, die net op de grens van Eeklo en Maldegem ligt. En dat bracht de dringende restauratie van de kerk in het gedrang. Nu is er een informeel akkoord tussen Maldegem en Eeklo over de bijdrage in de restauratiekosten. Maldegem moet het akkoord wel nog goedkeuren op de gemeenteraad.

De Sint-Antonius van Paduakerk in Balgerhoeke was twee jaar lang de inzet van een dispuut.  De kerk ligt net op de grens van Eeklo en Maldegem, maar wel nog op het grondgebied van Eeklo. Maar heel veel inwoners van Maldegem volgen ook de erediensten in de kerk van Balgerhoeke. Daarom lag het jaren vast dat Maldegem ook een deel van de kosten van de kerk van Balgerhoeke op zich neemt. Maar het vorige gemeentebestuur van Maldegem wou twee jaar geleden niet langer mee betalen en dat zorgde voor een twee jaar durende ruzie tussen Eeklo en Maldegem. 

Koen Loete (CD&V) schepen van Financien Eeklo: "De kern ging er eigenlijk over dat een kerk die niet op hun grondgebied stond dat zij daar niet moesten mee in financieren, zij hebben een procedure aangespannen bij de Raad van State, maar daar kruipt veel tijd in en het decreet is daar heel duidelijk over, het is zo dat de nieuwe bestuursploeg oner leiding van Koenraad De Ceuninck dat zij daar nu toch zullen in participeren".

Koenraad De Ceuninck (CD&V), burgemeester Maldegem: "Ja, het is zo dat we een informeel akkoord hebben, tussen de drie partijen, dus zijnde de kerkfabriek, de gemeente Maldegem en de stad Eeklo, en dat is dus eigenlijk gewoon gaan doen wat we volgens het decreet ook moeten doen, dus gewoon elk ons deel betalen volgens de totale kost van de renovatie".

De restauratiekost zal uiteindelijk duurder uitvallen dan oorspronkelijk werd geraamd. Van 900.000 euro naar 1. 4 miljoen euro. De Vlaamse overheid subsidieert een deel van het restauratieproject. De overige centen worden verdeeld tussen de kerkfabriek van Balgerhoeke, die 1/3 betaalt en Eeklo en Maldegem.