Afdeling neonatale intensieve zorg in het UZ Gent

Het UZ Gent heeft vandaag een gloednieuwe afdeling officieel in gebruik genomen, de dienst Neonatale Intensieve Zorg. Ouders en hun vroeggeboren baby`s kunnen hier samen, dag en nacht, in een individuele kamer in het ziekenhuis verblijven. En dat heeft heel wat voordelen, zowel voor de ouders als voor de baby`s, zo blijkt. De nieuwe afdeling maakt ook gebruik van een centrale monitor in de verpleegpost, zodat de kindjes nog altijd van zeer nabij kunnen opgevolgd worden.

Katrien werd een kleine maand geleden de trotse mama van een tweeling, August en Baptiste. De twee broertjes werden te vroeg geboren waardoor ze op de afdeling Neonatale Intensieve Zorg van het UZ Gent werden opgenomen. Een week lang werden ze verzorgd in de grote zaal waar alle te vroeggeboren baby`s samenliggen. Maar sinds drie weken liggen Katrien en haar twee pasgeboren zoontjes in deze rustige kamer, een van de negen nieuwe individuele kamers van de dienst Neonatale intensieve zorg van het UZ Gent. 

Kris De Coen, neonatoloog UZ Gent: "we staan hier nu op onze vierde verdieping en op die vierde verdieping hebben wij een ouder-kind-afdeling gemaakt met negen kamers waarvan drie voor tweelingen, en de bedoeling is dat de baby`s hier samen met mama en papa kunnen verblijven samen, zodra dat de zorg dat toelaat, we zijn daar zeer trots op dat we op die manier de scheiding tussen ouder en kind zo veel mogelijk kunnen beperken". 

Dankzij een centrale monitor in de verpleegpost kunnen alle baby`s ook hier van dichtbij opgevolgd worden. De ouders worden ook zoveel mogelijk betrokken bij de zorg voor hun vroeggeboren baby en dat zorgt er dan weer voor dat de stap naar huis vlotter en vooral ook rustiger verloopt voor de ouders.